Ciasteczka morelowe
Pierwszy raz robiłam takie ciasteczka morelowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę PYSZNE. Jako przekąska do kawy lub na drugie śniadanie sprawdzi się idealnie. 🙂
/ok.12 sztuk/
Składniki:
180g suszonych moreli
2 jajka
100g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30g ksylitolu
150g mąki ryżowej
4 kostki gorzkiej czekolady
- Morele zalej gorącą wodą na około 15 minut. Potem odsącz i zblenduj. Nie muszą być bardzo dokładnie zblendowane. Morelowy posmak będzie wtedy bardziej wyczuwalny.
- Do moreli dodaj jajka, sodę, ksylitol, masło i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, zrób kulę i owiń ją folią. Wstaw do lodówki na 40 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i blachę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj na kawałki.
- Uformuj z ciasta 12 kulek, ułóż je na blasze lekko rozpłaszczając i posyp czekoladą.
- Piecz przez ok.15 minut.
Smacznego!