Brownie z batatów
Ciasta „warzywne” mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. Batatowe robiłam pierwszy raz. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne i świetnie współgra z waniliowym kremem. Polecam ze świeżymi owocami.
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
1kg batatów
100g cukru trzcinowego
80ml oleju rzepakowego
3 jajka
20g kakao
kropla aromatu waniliowego
serek waniliowy
180g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
owoce: kiwi, maliny, granat
garść orzechów
- Bataty obierz i ugotuj (tak jak ziemniaki).
- Kiedy wystygną zblenduj je. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Piekarnik nagrzej do 180°C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz użyć nieco mniejszej foremki, ciasto jest dość płaskie.
- Przelej masę do foremki i piecz około 75 minut.
- Kiedy ciasto będzie stygnąć zrób krem. Mascarpone wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem.
- Wyłóż krem na ciasto i ozdób je owocami i posiekanymi orzechami.
Smacznego!