Tarty

Tarta z kremem kokosowym i malinami

Pralinki Raffaello – pewnie znacie i założę się, że większość z Was je kocha! Tak jak ja! 🙂 Przed Wami najlepsza tarta, z malinami i kremem kokosowym, łudząco podobnym właśnie do tych smacznych czekoladek!

Niebo w gębie! 🙂

/foremka do tarty o wymiarach 36×12 cm/

Składniki:

  • ciasto:

250g mąki pszennej
3 żółtka
80g cukru pudru
120g masła

  • krem:

200g białej czekolady
250ml śmietanki 30%
puszka mleczka kokosowego (stała część)
wiórki kokosowe (dodaj ile lubisz, ja wsypałam 3 łyżki)

150g malin
czekoladowe kuleczki
listki mięty

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Śmietanę doprowadź do wrzenia i wrzuć do niej połamaną czekoladę, wymieszaj do pełnego rozpuszczenia, odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki, aby masa się schłodziła.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do tarty wyłóż ciastem i ponakłuwaj dno widelcem. Obciąż ciasto grochem lub ryżem (albo specjalnymi obciążnikami), wysypanym na papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut.
  4. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na średnio gęsty krem, dodaj mleczko kokosowe (wodę kokosową odlej) i wiórki. Wymieszaj i wyłóż krem na kruchy spód, ozdób malinami, kulkami czekoladowymi i miętą.
  5. Zanim podasz tartę gościom, schłodź ją przez min. kilka godzin w lodówce.

Smacznego!