Tarta podwójnie czekoladowa
Kruche kakaowe ciasto i 2 warstwy czekolady. Gorzka powoduje, że tarta wcale nie jest mdła, ale zaspokoi każdego czekoladowego łasucha.
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
150g miękkiego masła
60g cukru pudru
250g mąki pszennej
2 jajka
30g kakao
- I warstwa czekolady:
200g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
4 żółtka
100ml mleka
80g mąki pszennej
40g cukru
- II warstwa czekolady:
100g białej czekolady
30g oleju kokosowego
garść posiekanych orzechów laskowych
- Wszystkie składniki na spód tarty wrzuć do miski i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, formę do tarty wyłóż ciastem, dokładnie dociśnij brzegi. Na wierzch połóż papier i coś do obciążenia ciasta, np. fasolę. Włóż do piekarnika. Po 10 minutach usuń obciążenie i piecz kolejne 10min.
- Odstaw do wystygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, zestaw z ognia i lekko ostudź.
- Wsyp cukier cały czas mieszając, dolej żółtka i jaja oraz mleko. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i żeby nie było grudek.
- Wlej masę na spód tarty i piecz przez 15 minut w temperaturze 150°C.
- Rozpuść białą czekoladę z olejem kokosowym i wylej na wierzch tarty. Posyp orzechami.
Smacznego!