Tarta jogurtowa

Lekka jogurtowa tarta bez glutenu, na spodzie z mąki ryżowej i kukurydzianej, z owocami. 

/tarta o średnicy 25cm/

Składniki:

  • spód:

100g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
50g cukru pudru
100g margaryny
2 jajka

  • krem:

200ml śmietany kremówki
łyżka żelatyny
150g jogurtu greckiego
80g białej czekolady

250g czereśni
100g borówek amerykańskich

              Wszystkie składniki na spód tarty wrzuć do miski i zagnieć. Owiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki, a po 15 minutach rozwałkuj. Wyłóż do foremki na tartę dokładnie dociskając, na ciasto połóż arkusz papieru i coś do obciążenia, np.fasolę albo groch. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz tartę przez 15 minut, zdejmij obciążenie i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij śmietanę na sztywno, wlej powoli chłodną żelatynę cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodaj przestudzoną czekoladę i jogurt grecki, wymieszaj za pomocą łyżki. Na zimny już spód tarty wyłóż krem i owoce. Ja posypałam swoją tartę pokruszoną bezą, zamiast tego możesz posypać cukrem pudrem lub zostawić ją bez dodatków „bardziej fit” :).

Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *