
Sernik dyniowy
9 listopada 2020
Kolejna odsłona pysznej i zdrowej dyni! Tym razem SERNIK! Spód z ciasteczek z czekoladą, masa serowa to głównie twaróg i puree z dyni, wierzch sernika oblałam polewą czekoladą. Polecam!
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
220g herbatników w polewie czekoladowej (u mnie w mlecznej)
100g roztopionego masła - środek:
1kg twarogu na sernik
500g puree z dyni
100g cukru
4 jaja
kropla aromatu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) - polewa:
100g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki kremówki
- Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj roztopione masło.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i spodem ciasteczkowym, włóż do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Do dużej miski włóż twaróg i puree i zmiksuj na niewielkich obrotach. Następnie dodaj resztę składników, czyli cukier, jaja, aromat i dokładnie połącz. Ciasto powinno być bardzo gęste, jeżeli uznasz, że takie nie jest dosyp czubatą łyżkę mąki.
- Kiedy masa będzie dokładnie zmiksowana, wyłóż ją na spód ciasteczkowy i piecz przez 70-75 minut. Pozwól sernikowi całkiem ostygnąć.
- Czekoladę i śmietankę wlej do miseczki, rozpuść je w kąpieli wodnej. Kiedy składniki dokładnie się rozpuszczą i polewa będzie gotowa. Po lekkim ostygnięciu polej sernik czekoladą.
Smacznego!!

Poprzedni
Tarta z musem dyniowym i bitą śmietaną

Nowszy