Ciasta,  Serniki

Sernik dyniowy

Kolejna odsłona pysznej i zdrowej dyni! Tym razem SERNIK! Spód z ciasteczek z czekoladą, masa serowa to głównie twaróg i puree z dyni, wierzch sernika oblałam polewą czekoladą. Polecam!

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • spód:
    220g herbatników w polewie czekoladowej (u mnie w mlecznej)
    100g roztopionego masła
  • środek:
    1kg twarogu na sernik
    500g puree z dyni
    100g cukru
    4 jaja
    kropla aromatu waniliowego
    łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • polewa:
    100g czekolady gorzkiej
    100ml śmietanki kremówki
  1. Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj roztopione masło.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i spodem ciasteczkowym, włóż do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  4. Do dużej miski włóż twaróg i puree i zmiksuj na niewielkich obrotach. Następnie dodaj resztę składników, czyli cukier, jaja, aromat i dokładnie połącz. Ciasto powinno być bardzo gęste, jeżeli uznasz, że takie nie jest dosyp czubatą łyżkę mąki.
  5. Kiedy masa będzie dokładnie zmiksowana, wyłóż ją na spód ciasteczkowy i piecz przez 70-75 minut. Pozwól sernikowi całkiem ostygnąć.
  6. Czekoladę i śmietankę wlej do miseczki, rozpuść je w kąpieli wodnej. Kiedy składniki dokładnie się rozpuszczą i polewa będzie gotowa. Po lekkim ostygnięciu polej sernik czekoladą.

    Smacznego!! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *