Piernikowe babeczki

Pyszne 艣wi膮teczne babeczki o korzennym smaku. To ciekawa propozycja zamiast tradycyjnego piernika. 馃檪

/12 babeczek/

Sk艂adniki:

4 jajka
200g mi臋kkiego mas艂a
150g cukru
160g m膮ki pszennej
2 艂y偶eczki przyprawy do piernika
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

  • krem:

70g mas艂a
45g cukru pudru
250g mascarpone
8 kostek czekolady
2 krople aromatu cytrynowego

posypki do ozdobienia babeczek

  1. Utrzyj mas艂o z cukrem pudrem. Nast臋pnie dodawaj po jajku nie przerywaj膮c miksowania.
  2. Dodaj m膮k臋, przypraw臋 do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do powstania jednolitej masy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180掳C i wy艂贸偶 foremk臋 papilotkami.
  4. Roz艂贸偶 ciasto r贸wno do wszystkich papilotek i piecz 20-25 minut.
  5. Czas na krem: Mi臋kkie mas艂o utrzyj z cukrem pudrem. Wymieszaj je z mascarpone, dodawaj je stopniowo.
  6. Podziel krem na 2 cz臋艣ci. Do jednej dodaj aromat i wymieszaj. A do drugiej rozpuszczon膮 w k膮pieli wodnej i przestudzon膮 czekolad臋.
  7. Prze艂贸偶 kremy do r臋kawa cukierniczego i ozd贸b babeczki. Posyp je 艣wi膮tecznymi ozdobami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *