Ciasta

Pavlova z jagodami

Chrupiąca z zewnątrz, a w środku delikatna pianka… Tak! To BEZA PAVLOVA! Z kawowym kremem i jagodami smakuje obłędnie! 

Składniki:

  • na bezę:

5 białek z jajek rozmiaru „L”
250g drobnego białego cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

  • na krem:

250g mascarpone
łyżka cukru z wanilią lub cukru pudru
3 łyżki zaparzonej, zimnej kawy

100g świeżych jagód

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC, ustaw termoobieg.
  2. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną masę. Cukier dodawaj stopniowo i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  3. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując koło o średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 7 cm.
  4. Wstaw do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 110ºC. Piecz ok. 2h.
  5. Mascarpone ubij z cukrem, dodaj kawę. Wyłóż krem na wystudzoną bezę i udekoruj owocami.

Smacznego!