
Lemon curd
20 marca 2017
To pyszny mocno cytrynowy krem, pochodzący z Wielkiej Brytanii. Idealnie nadaje się do tortów czy babeczek, tart, naleśników. Miłośnicy kwaśnych cytrusowych smaków na pewno chętnie zjedzą go jako deser 🙂
/ok. 230g/
Składniki:
3 cytryny – starta skórka i sok
100g cukru pudru
80g masła
1 jajko
2 żółtka
Jajko, żółtka, cukier i cytryny umieść w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu. Cały czas energicznie mieszaj, żeby nie przypalić. Kiedy wszystko połączy się w jedną masę dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, aż zgęstnieje. Potem przelej przez sitko, aby pozbyć się grudek i przelej do miseczki lub słoiczka. Kiedy wystygnie wstaw do lodówki.
Smacznego!

Poprzedni
Ciasteczka ryżowe

Nowsze
3 komentarze
Bernadetta
O matko! I tyle? Aż sprawdzę… 🙂 ciekawe ile cytryn potrzeba na krem do 30 naleśników, bo tyle robię na raz?
Dominika
Pamiętaj, że krem jest intensywnie cytrynowy, więc możesz go po prostu zmieszać z bitą śmietaną/serkiem/jogurtem 🙂
Pingback: