Kruche czekoladowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche i pięknie pachną czekoladą! Polecam z polewą karmelową. Możesz dodać swoje ulubione batoniki. 🙂

/około 16 ciasteczek/

Składniki:

200g czekolady (najlepiej jedna gorzka a druga z nadzieniem karmelowym)
1 Twix
2 Bounty
130g miękkiego masła
180g cukru
cukier waniliowy
1 jajko
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka

  1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę.
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a następnie pokrojone w drobne kawałki batoniki (zostaw trochę na wierzch). Ja użyłam batoników Twix i Bounty, ale możesz użyć jakich chcesz. Dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta masa.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Użyj do tego 2 blach, ułóż po 8 kulek ciasta w dużej odległości i spłaszcz je, posyp resztą pokrojonych batoników.
  5. W tym czasie zrób polewę, rozpuść karmelową czekoladę, dolej mleko i wymieszaj aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  6. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze, potem przełóż na talerze (bardzo delikatnie, bo ciastka będą miękkie), polej polewą.

Smacznego!

Comments

    1. Można, ale wtedy ciasteczka będą słodsze. Trzeba uważać, bo batoniki dają odpowiednią już ilość słodyczy, więc polecam jednak gorzką. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *