
Kruche czekoladowe ciasteczka
20 listopada 2018
Ciasteczka są kruche i pięknie pachną czekoladą! Polecam z polewą karmelową. Możesz dodać swoje ulubione batoniki. 🙂
/około 16 ciasteczek/
Składniki:
200g czekolady (najlepiej jedna gorzka a druga z nadzieniem karmelowym)
1 Twix
2 Bounty
130g miękkiego masła
180g cukru
cukier waniliowy
1 jajko
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a następnie pokrojone w drobne kawałki batoniki (zostaw trochę na wierzch). Ja użyłam batoników Twix i Bounty, ale możesz użyć jakich chcesz. Dokładnie wymieszaj, powinna powstać bardzo gęsta masa.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Użyj do tego 2 blach, ułóż po 8 kulek ciasta w dużej odległości i spłaszcz je, posyp resztą pokrojonych batoników.
- W tym czasie zrób polewę, rozpuść karmelową czekoladę, dolej mleko i wymieszaj aż powstanie jednolita masa bez grudek.
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze, potem przełóż na talerze (bardzo delikatnie, bo ciastka będą miękkie), polej polewą.
Smacznego!

Poprzedni
Ciasto orzechowe

Nowsze
10 komentarzy
Z kuchni do kuchni
Kradne to cudo, niejedno! Pyszne!
Ewelina
Wyglądają bardzo apetycznie czekoladowe lubię najbardziej
angelika
Czekolada to moja odwieczna milosc wiec ciasteczka juz lubie chociaz nie probowalam 🙂
Tysia
Czekoladowe ciasteczka zawsze i o każdej porze 🙂 Uwielbiam takie
Sylwia
Bardzo oryginalny przepis.
Amber
Do chrupania w zimny wieczór w sam raz!
Julita
Super ciacha! 🙂 Na pewno każdy czekoholik byłby zachwycony takim wypiekiem 🙂
Dominika
na pewno! Są przepyszne! 🙂
Mariola Grzeda
pyszne ciasteczka na deser, zamiast gorzkiej można dać mleczną ?
Dominika
Można, ale wtedy ciasteczka będą słodsze. Trzeba uważać, bo batoniki dają odpowiednią już ilość słodyczy, więc polecam jednak gorzką. 🙂