Ciasto miętowo-czekoladowe

Pyszne ciacho czekoladowe z dodatkiem miętowych pastylek.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • biszkopt:

6 jaj
200g cukru
250g mąki pszennej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 saszetki miętowej herbatki

  • krem:

500g serka mascarpone
500g pastylek miętowych

  • polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej cekolady
100ml śmietany 30%

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj, ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
  2. Zaparz miętę i odstaw do wystygnięcia. Odłóż 13 pastylek, a resztę rozpuść. Przełóż serek mascarpone do miski i dodawaj stopniowo rozpuszczone pastylki, miksuj na wolnych obrotach. Nie dodawałam do kremu cukru, żeby nie zabić aromatu mięty.
  3. Ostudzony biszkopt rozkrój i nasącz zimną już miętą. Wyłóż trochę kremu i rozsmaruj na pierwszym blacie. Teraz pokrusz 10 pastylek i równomiernie je porozkładaj, przykryj drugą warstwą kremu i 2 blatem. Resztę kremu rozsmaruj na bok ciasta. 
  4. Zrób polewę czekoladową, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i wmieszaj śmietanę cały czas podgrzewając.
  5. Wylej polewę na wierzch ciasta i ozdób je 3 pastylkami i listkami mięty. Włóż ciasto do lodówki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *