Krówka

Herbatnikowy spód, krem à la stracciatella, bita śmietana i masa krówkowa. PYCHOTA!
/blacha o wymiarach 30cmx25cm/
Składniki:
- spód:
 
220g herbatników
 100g masła
- krem maślany:
 
125ml mleka
 100g cukru
 cukier wanilinowy
 150g mleka w proszku (26% tłuszczu)
 300g masła
 60g herbatników w czekoladzie
- krem śmietanowy:
 
400ml śmietany kremówki
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki żelatyny
500g masy krówkowej
 orzechy włoskie
 wafle tortowe
Zmiksuj dokładnie herbatniki w blenderze i zmieszaj z miękkim masłem. Rozłóż je równo na blaszce i mocno podociskaj.
Wstaw mleko, dosyp cukier. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Miękkie masło ubijaj przez około 10 minut, następnie powoli wlej chłodne już mleko cały czas miksując. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Wrzuć jeszcze pokruszone herbatniki w czekoladzie. Wyłóż krem na ciasteczkowy spód i przykryj go jednym waflem, wstaw do lodówki. Pierwszy poziom zrobiony.
Teraz zalej żelatynę odrobiną wody i poczekaj aż napęcznieje. Wtedy podgrzej ją w garnuszku lub kąpieli wodnej (nie za mocno, bo może rozpuścić śmietanę). Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj żelatynę. Ale uwaga! Do śmietany najlepiej dodać żelatynę w ten sposób: 2 łyżki bitej śmietany przełóż do kubka z żelatyną i dokładnie wymieszaj, następnie wlej powoli do ubitej śmietany i wymieszaj energicznie rózgą. Wyjmij ciasto z lodówki, rozsmaruj równo śmietanę i przykryj kolejnym waflem tortowym.
Na koniec wyłóż masę krówkową (możesz ją wcześniej chwilę pomiksować, aby łatwiej się rozprowadzała). Ozdób orzechami.
Smacznego!