Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Co powiecie na pyszne domowe drożdżówki? Uwielbiam gorące bułeczki prosto z pieca! 

/ok.12 drożdżówek/

Składniki:
400g mąki pszennej
50g masła
szczypta soli
7g suchych drożdży
50g cukru
180ml mleka
1 jajko
1 jabłko
3 gałązki rabarbaru
łyżka cynamonu (opcjonalnie)

kruszonka:
50g masła
50g mąki pszennej
50g cukru

  1. Rozpuść masło, mleko podgrzej i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski wrzuć mąkę, drożdże, sól, cukier i wlej letnie mleko. Wymieszaj. Dodaj jajko i rozpuszczone masło. Wyrób dokładnie ciasto, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na min.1.5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
  3. Obierz jabłko i pokrój w kostkę, rabarbar też pokrój na małe kawałki, wrzuć owoce do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj. Jeżeli nie lubisz cynamonu, pomiń ten krok. 🙂
  4. Teraz czas na kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wrzuć do miski i rozetrzyj w rękach.
  5. Wyłóż ciasto drożdżowe na blat i wyrabiaj jeszcze chwilę, potem rozwałkuj na ok. 0.5 cm i powykrawaj koła. Przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 40 minut.
  6. Następnie zrób w każdym kawałku wgłębienie i nałóż owoce oraz kruszonkę.
  7. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!