Ciasta,  Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z gruszką i kruszonką

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast! Uwielbiam je jeść jak jest jeszcze ciepłe do filiżanki kawy. W tym przepisie połączyłam drożdżówkę z owocami i rodzynkami, ale z pewnością dobrze będzie smakować również z samą kruszonką. 

Składniki:

  • zaczyn:

30g świeżych drożdży
150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
łyżka cukru
łyżka mąki

  • ciasto:

2 jaja
60g cukru
400g mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
100g rozpuszczonego masła

  • kruszonka:

70g masła
70g cukru pudru
100g mąki

  • dodatkowo:

3 niewielkie gruszki
garść rodzynek

  1. Najpierw zrób zaczyn. Podgrzej mleko tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wlej mleko i mieszaj, rozgniatając drożdże, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do większej miski wsyp mąkę i cukier, następnie jaja, mleko i rozpuszczone przestudzone masło, wymieszaj wszystko widelcem. Wlej także zaczyn, który powinien być spieniony. Zagniataj ciasto około 10 minut, włóż do miski i odstaw na 1,5 godziny przykrywając ściereczką.
  3. Czas na kruszonkę: zimne masło włóż do miseczki, razem z pudrem i mąką i rozgniataj między palcami, aż utworzą jednolite ciasto.
  4. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, przełóż je do foremki. Na wierzch wyłóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki, rodzynki i kruszonkę.
    Jeżeli nie lubisz dodatków typu owoce, to ciacho też będzie  pyszne z samą kruszonką.
  5. Odłóż jeszcze ciasto na 10 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  6. Piecz ciasto drożdżowe ok.40 minut.

Smacznego!