Czekoladowe

Brownie z karmelizowanym popcornem

Mało mąki, dużo czekolady czyli amerykańskie mocno czekoladowe brownie. Moją inspiracją była wizyta w jednej z restauracji Jamiego Olivera, w której jadłam takie cudo 🙂

/blacha o wymiarach 30cmx25cm/

Składniki:

220g gorzkiej czekolady ok.70% masy kakaowej
200g masła
80g mieszanki orzechów włoskich i migdałów
2 łyżki miodu
120g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250g cukru
4 jaja
pół łyżeczki chili

2łyżki brązowego cukru
garść słonego popcornu
syrop (opcjonalnie)

         Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj posiekane orzechy i migdały oraz miód i chili. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ustaw piekarnik na 180st. i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jaja, nie musisz ich ubijać. Do miski z suchymi składnikami dodaj czekoladową mieszankę i jaja, mieszaj do połączenia składników, za pomocą rózgi bądź łyżki. Przelej na blachę i wstaw do piekarnika na 25 minut.

Wrzuć brązowy cukier na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż się rozpuści. Pamiętaj, że patelnia powinna stać przez cały czas na dużym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, wrzuć popcorn i obtocz go w karmelu. 

Podane ciasto z popcornem możesz również polać Twoim ulubionym syropem. Ja użyłam syropu, który przywiozłam ze Szkocji, z dodatkiem whisky.

Smacznego!