Ciasta,  Czekoladowe

Brownie z dynią

Brownie czyli powszechnie znane amerykańskie ciacho, które może nie wygląda spektakularnie ale smakuje wyśmienicie. Płaskie, wilgotne i mocno czekoladowe. Oto przepis na jesienne brownie z dynią i polewą czekoladową.

/ciacho o wymiarach 30cm x 25cm/

Składniki:

  • ciasto:

185g miękkiego masła
185g cukru
4 jajka
115g gorzkiej czekolady
115ml ciepłej wody
200g mąki pszennej
500g puree z dyni
100g suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa:

50g masła/margaryny
50g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka kakao

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej wodę, cały czas mieszając i żółtka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Odstaw.
  5. Masło utrzyj z cukrem i wlej czekoladową mieszankę. Wymieszaj.
  6. Dodaj puree z dyni i wsyp powoli mąkę cały czas mieszając.
  7. Ubij białka na sztywno, za pomocą szpatułki połącz je z masą. 
  8. Na koniec wrzuć żurawinę i przelej ciasto do foremki.
  9. Piecz przez około 45-50min.
  10. Zrób polewę. Rozpuść w rondelku masło i cukier puder, dodaj mąkę i kakao. Mieszaj cały czas energicznie do momentu aż polewa zacznie gęstnieć. 
  11. Kiedy ciasto ostygnie polej je polewą, która powinna być przestudzona. 

Smacznego!