Brownie z dynią

Brownie czyli powszechnie znane amerykańskie ciacho, które może nie wygląda spektakularnie ale smakuje wyśmienicie. Płaskie, wilgotne i mocno czekoladowe. Oto przepis na jesienne brownie z dynią i polewą czekoladową.

/ciacho o wymiarach 30cm x 25cm/

Składniki:

  • ciasto:

185g miękkiego masła
185g cukru
4 jajka
115g gorzkiej czekolady
115ml ciepłej wody
200g mąki pszennej
500g puree z dyni
100g suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa:

50g masła/margaryny
50g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka kakao

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej wodę, cały czas mieszając i żółtka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Odstaw.
  5. Masło utrzyj z cukrem i wlej czekoladową mieszankę. Wymieszaj.
  6. Dodaj puree z dyni i wsyp powoli mąkę cały czas mieszając.
  7. Ubij białka na sztywno, za pomocą szpatułki połącz je z masą. 
  8. Na koniec wrzuć żurawinę i przelej ciasto do foremki.
  9. Piecz przez około 45-50min.
  10. Zrób polewę. Rozpuść w rondelku masło i cukier puder, dodaj mąkę i kakao. Mieszaj cały czas energicznie do momentu aż polewa zacznie gęstnieć. 
  11. Kiedy ciasto ostygnie polej je polewą, która powinna być przestudzona. 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *