Tort malinowy
Bajeczny malinowy torcik. 3 biszkoptowe blaty przełożone dżemem i kremem. Pychotka!
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
puszka mleczka kokosowego (tylko jego stała część)
250g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
50g cukru pudru
120g rozdrobnionych widelcem malin
- lukier:
pół szklanki cukru pudru
łyżka wrzątku
odrobina różowego barwnika
- dodatkowo:
ok.100g malin na wierzch
dżem malinowy
opcjonalnie posypka
- Piekarnik nagrzej do 170°C, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier.
- Kiedy białka będą sztywne i błyszczące, dodawaj po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty i dosyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Przelej masę do formy i piecz przez ok.25 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 blaty i nasącz.
- Teraz zrób krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj stopniowo mleczko kokosowe i mascarpone.
- Kiedy zmiksujesz wszystko w jedną masę, dodaj rozdrobnione maliny. Krem gotowy.
- Przełóż tort wg schematu: biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt. Wyłóż pozostałą cześć kremu na bok tortu. Schłodź torcik w lodówce.
- Na wierzch zrób lukier. Wsyp cukier puder do szklanki i wlej łyżkę wrzątku, szybko wymieszaj, dodaj barwnik i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Polej nim tort.
- Ozdób wierzch tortu malinami. Możesz obsypać tort posypką.
Smacznego!