Do picia, Dodatki Syrop cytrynowy z imbirem 13 grudnia 2017 Łatwy w przygotowaniu syrop to doskonały dodatek do gorącej zimowej herbaty, wzmacnia odporność i zawiera dużo witamin. Polecam z miodem gryczanym. 🙂 Składniki: korzeń imbiru 2 cytryny 500ml wody 4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki kardamonu Sparz cytryny i dokładnie je umyj. Zetrzyj skórkę na tarce, usuń pestki i owoce pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondelka pokrojone cytryny i skórkę. Imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do cytryn i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Dodaj miód i kardamon i podgrzewaj chwilę aż miód się rozpuści. Zestaw z ognia i przelej syrop do butelki. Przechowuj w lodówce, a przed użyciem wstrząśnij. Smacznego! Poprzedni Chleb gryczany Nowsze Świąteczne babeczki - choinki