Tort M&M’s
Kolorowy tort z dodatkiem pysznych i powszechnie lubianych cukierków. Niebo w gębie! 🙂
/foremka o średnicy 18 cm/
Składniki:
- na biszkopt:
4 jajka
120g cukru
150g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
- na kremy:
2 galaretki: truskawkowa i cytrynowa
300 ml śmietany 30%
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g czekolady
120g cukierków M&M’s
barwniki spożywcze
Rozpuść galaretki w 400 ml wrzącej wody każdą, odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki. Nagrzej piekarnik do 170st. Przygotuj foremkę, najlepiej użyć głębokiej silikonowej foremki. Posmaruj jej dno i brzegi masłem. Ubij jajka z cukrem na białą masę, ubijaj około 15 minut. Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Piecz przez 35 minut.
Rozkrój biszkopt na 3 blaty. Ten z samego spodu włóż z powrotem do foremki i rozsmaruj na nim rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Weź połowę cukierków i rozkrusz je lub pokrój, a następnie posyp nimi czekoladę. Kiedy galaretki będą prawie stężałe, ubij 200 ml śmietany na sztywno. Podziel ją na 2 równe części, do jednej wlej galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem), wlej „ptasie mleczko” do foremki i przykryj 2 blatem. Wstaw na chwilę do lodówki. To samo zrób z drugą galaretką, wlej i przykryj 3 blatem. Wstaw do lodówki. Ubij pozostałe 100 ml śmietanki z 2 łyżkami cukru pudru i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Teraz czeka Cię zabawa z barwnikami. Do takich kremów najlepsze są płynne i w żelu, bo te w proszku mogą zostawiać nieładnie wyglądające kropki. Nawet jeżeli masz te w proszku (tak jak ja) rozrób je z odrobiną wody. Ja podzieliłam krem na 3 części i użyłam różowego, niebieskiego i zielonego barwnika. Obłóżcie kremem tort i posypcie pozostałymi cukierkami.
Smacznego!