Tort czekoladowy z malinami
Czy jest jakieś lepsze połączenie niż pyszny czekoladowy krem i orzeźwiające owoce? Nie! Przed Wami przepis na smaczny torcik bez pieczenia z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami! Pycha! Polecam!
/średnica torownicy ok.22cm/
Składniki:
ok. 300g podłużnych biszkoptów
150ml soku malinowego domowej roboty
sok z 1/2 cytryny
- warstwa czekoladowa:
200ml śmietany 30%
200g gorzkiej czekolady
100g masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru pudru
200g malin
- warstwa śmietanowa:
250ml śmietany 30%
30g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
120g malin
- do ozdoby: rurki z kremem, mięta
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Biszkopty nasącz sokiem malinowym i cytrynowym i ułóż je w tortownicy, na bokach i dnie. Biszkopty na bokach powinny mieć około 7cm wysokości.
- Do rondelka wlej śmietanę i połamaną tabliczkę czekolady. Kiedy całkowicie się rozpuści, odstaw do ostygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj stopniowo masę czekoladową i chwilę ubijaj. Dodaj maliny i wylej całość na biszkopty. Wstaw do lodówki.
- Czas na warstwę śmietanową. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Wyłóż na warstwę czekoladową. Ozdób świeżymi malinami, miętą i rurkami z kremem.
Smacznego!