Tort czekoladowy z malinami

Tort czekoladowy z malinami

Czy jest jakieś lepsze połączenie niż pyszny czekoladowy krem i orzeźwiające owoce? Nie! Przed Wami przepis na smaczny torcik bez pieczenia z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami! Pycha! Polecam!

/średnica torownicy ok.22cm/

Składniki:

ok. 300g podłużnych biszkoptów
150ml soku malinowego domowej roboty
sok z 1/2 cytryny

  • warstwa czekoladowa:

200ml śmietany 30%
200g gorzkiej czekolady
100g masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru pudru
200g malin

  • warstwa śmietanowa:

250ml śmietany 30%
30g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
120g malin

  • do ozdoby: rurki z kremem, mięta
  1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Biszkopty nasącz sokiem malinowym i cytrynowym i ułóż je w tortownicy, na bokach i dnie. Biszkopty na bokach powinny mieć około 7cm wysokości.
  3. Do rondelka wlej śmietanę i połamaną tabliczkę czekolady. Kiedy całkowicie się rozpuści, odstaw do ostygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj stopniowo masę czekoladową i chwilę ubijaj. Dodaj maliny i wylej całość na biszkopty. Wstaw do lodówki.
  4. Czas na warstwę śmietanową. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Wyłóż na warstwę czekoladową. Ozdób świeżymi malinami, miętą i rurkami z kremem. 

Smacznego!