Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Słodkie i ciężkie ciasto czekoladowe przełamane lekką kwaskowatością świeżych malin. Idealny zestaw na niedzielny wieczorny deser.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • na biszkopt:
    6 jajek

    150g cukru
    50g mąki ziemniaczanej
    180g mąki pszennej
    cukier wanilinowy
    30g kakao
    50ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na krem:
    200g miękkiego masła

    100g cukru
    1 żółtko
    150ml mleka
    2 łyżeczki kakao
    pół łyżeczki aromatu waniliowego

         2 tabliczki gorzkiej czekolady
         200g dżemu malinowego
         180ml śmietany 30%
400g malin

 

       Jajka ubijaj z cukrami przez około 10 minut na wysokich obrotach. Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksuj przez chwilę na najniższych obrotach i na końcu dodaj olej. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180st.

Zrób krem. Zmieszaj mleko, żółtko i aromat. W innej misce ubij masło i cukier na puszystą masę, następnie dodaj mleczną mieszankę i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dosyp kakao. 

Rozpuść czekolady w kąpieli wodnej i zmieszaj je ze śmietaną, odstaw. Kiedy biszkopt wystygnie, przetnij go na 2 lub 3 blaty, następnie posmaruj je dżemem malinowym i przełóż kremem maślanym.  Brzegi i wierzch posmaruj czekoladą, możesz ozdobić tort za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu poukładaj maliny. 

Smacznego!