Tort Cappuccino
Torcik Cappuccino czyli 2 warstwy rozpływających się w ustach kremów i biszkopty nasączone kawą.
/tort o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
2 duże jaja
80g cukru
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
- krem I:
200g masła
80ml mleka
70g cukru
cukier wanilinowy
100g mleka w proszku (26%)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- krem II:
200ml śmietany kremówki
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo:
100g podłużnych biszkoptów
szklanka przestudzonej kawy rozpuszczalnej
50ml likieru amaretto
Nagrzej piekarnik do 170°C i wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Ubijaj jajka z cukrem około 15 minut, dosyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Zrób pierwszy krem. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukry, gotuj przez chwilę do rozpuszczenia składników, a następnie odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj i wlej powoli mleko cały czas miksując, na koniec wsyp mleko w proszku oraz kawę i mieszaj do powstania jednolitej kremowej masy. Kiedy biszkopt przestygnie, wyjmij go z foremki, zetnij wierzch i nasącz kawą wymieszaną z likierem amaretto. Wyłóż maślany krem, który nie do końca może być w formie stałej, dlatego najlepiej najpierw włóż biszkopt z powrotem do foremki. Teraz nasącz biszkopty i wyłóż je na krem I. Schłodź przez chwilę ciasto w lodówce.
Drugi krem robi się znacznie prościej, ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce mascarpone. Gotowy krem wyłóż na warstwę biszkoptów. Na wierzch posyp kakao.
Smacznego!