Tort bezowy z owocami
Uwielbiany przez wszystkich tort bezowy, u mnie z pysznym czekoladowo – śmietanowym kremem. Mogłoby się wydawać, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić dużo czasu, ale krążki bezowe można przygotować dzień wcześniej, co znacznie skraca czas robienia tortu.
/tort o średnicy 22cm/
Składniki:
- na 2 krążki bezowe:
4 białka
200g cukru
- na biszkopt:
3 jajka
120g cukru
130g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
- na krem:
500g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
200-250g owoców (u mnie borówki i truskawki)
Rozgrzej piekarnik do 100st. Ubij białka z cukrem aż masa będzie błyszcząca i ciężka (cukier nie musi się całkiem rozpuścić). Przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia robiąc 2 krążki o średnicy 20cm. Piecz, a raczej susz przez 1,5 godziny najlepiej na termoobiegu.
Zrób biszkopt. Ubijaj jajka z cukrem do powstania gęstej białej masy (ok.15 minut). Wsyp przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszaj. Foremkę o średnicy 22cm wyłóż papierem a brzegi wysmaruj masłem. Przelej masę i wstaw do piekarnika (170st.) na około 35 minut.
Pora na krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodawaj po łyżce mascarpone cały czas ubijając. Na koniec wlej chłodną czekoladę. Owoce pokrój, wypłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Z kremu odłóż 3 łyżki, a resztę zmieszaj z owocami.
Odkrój wierzch biszkoptu, aby go wyrównać. Wyłóż połowę kremu z owocami, na to jeden krążek bezowy, następnie wyłóż resztę kremu i połóż kolejny krążek, wierzch posmaruj pozostałymi 3 łyżkami kremu i ozdób owocami.
Podawaj najlepiej tego samego dnia.
Smacznego!