Torcik Bounty
Bounty to mój ulubiony baton i oczywiście musiałam zrobić tortową wersję. Jest tu więcej kokosowych smakoszy?? 🙂
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
- na biszkopt:
3 jajka
120g cukru
160g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- na masę:
400ml mleczka kokosowego
500g serka mascarpone
70g cukru pudru
5 łyżek likieru kokosowego lub waniliowego
200g wiórków kokosowych
2 batony Bounty
Ubij jajka, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj około 15 minut, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 st. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam silikonowej foremki i posmarowałam ją masłem. Piecz przez 35 minut.
W tym czasie przygotuj masę kokosową. Odlej wodę kokosową (nie będzie potrzebna), a mleczko przełóż do miski. Dodaj mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej likier, wsyp cukier puder i 3/4 wiórków kokosowych. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Kiedy biszkopt wystygnie wyłóż go ostrożnie z foremki, przekrój na trzy krążki i przełóż kremem kokosowym. Posmaruj też wierzch i bok tortu i posyp wiórkami. Pokrój batoniki w cienkie paski i poukładaj je na wierzchu.