Tofurnik
Tofu to twarożek sojowy o mdłym i niezbyt dobrym smaku. Uwierzcie mi, że można z niego zrobić pyszne fit ciacho! W tym przepisie tofurnik jest bez pieczenia, ma cytrynowy posmak z nutką kokosową i meeega kremową konsystencję.
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
150g daktyli
100g migdałów
50g wiórków kokosowych
- masa serowa:
540g tofu
2 puszki mleczka kokosowego
50ml syropu z agawy
2 krople aromatu waniliowego
sok i skórka z jednej cytryny
20g wiórków kokosowych
2 łyżeczki żelatyny
- wierzch:
płatki kokosowe
40g gorzkiej czekolady
- Zalej daktyle gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i zblenduj.
- Migdały zmiksuj blenderem na drobny proszek. Dodaj do nich daktyle i wiórki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyłóż dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Włóż do lodówki.
- Rozpuść żelatynę we wrzątku.
- Przełóż tofu do miski i zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe, ale tylko stałą część i pozostałe składniki: syrop, aromat, wiórki, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj żelatynę, wymieszaj i przełóż masę do tortownicy.
- Wstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posyp startą czekoladą i płatkami kokosa.
Smacznego!