Tarty

Tartaletki ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa! Postanowiłam więc zrobić jakiś deser z tymi pysznymi owocami. Kruche ciasto, śliwka w czekoladzie i dodatek miodu, który nadaje słodyczy kwaskowatym owocom. Pycha!

/6 sztuk/

Składniki:

  • ciasto kruche:
    100g masła w temperaturze pokojowej
    160g mąki
    40g cukru
    4 żółtka

10 śliwek węgierek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka masła
1 łyżka miodu
cukier puder

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wyciągnij ciasto i podziel je na 6 części. Wyłóż nim każdą foremkę i ponakłuwaj widelcem.
  4. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  5. Śliwki umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż je na łyżce masła, dodaj miód i po chwili kostki czekolady.
  6. Kiedy czekolada się rozpuści, a śliwki zmiękną, nadzienie będzie gotowe.
  7. Do każdej tartaletki nałóż śliwki i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!