Tartaletki ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa! Postanowiłam więc zrobić jakiś deser z tymi pysznymi owocami. Kruche ciasto, śliwka w czekoladzie i dodatek miodu, który nadaje słodyczy kwaskowatym owocom. Pycha!
/6 sztuk/
Składniki:
- ciasto kruche:
100g masła w temperaturze pokojowej
160g mąki
40g cukru
4 żółtka
10 śliwek węgierek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka masła
1 łyżka miodu
cukier puder
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wyciągnij ciasto i podziel je na 6 części. Wyłóż nim każdą foremkę i ponakłuwaj widelcem.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Śliwki umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż je na łyżce masła, dodaj miód i po chwili kostki czekolady.
- Kiedy czekolada się rozpuści, a śliwki zmiękną, nadzienie będzie gotowe.
- Do każdej tartaletki nałóż śliwki i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!