Tartaletki z rabarbarem
Tartaletki z rabarbarem to idealny pomysł na szybki deser! Są łatwe w przygotowaniu, wyglądają uroczo i na pewno zasmakują Twoim gościom. Nawet nie trzeba używać foremek! Możesz wykorzystać swój ulubiony dżem, ten wypiek na pewno się uda! 🙂
/ok.10 sztuk/
Składniki:
- na ciasto:
150g masła w temp. pokojowej
200g mąki pszennej
80g cukru pudru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu migdałowego - dodatkowo:
2 gałązki rabarbaru
dżem agrestowy
płatki migdałowe
cukier puder do posypania
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Następnie rozwałkuj na grubość ok. 4mm i powykrawaj koła o średnicy ok.9cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdą tartaletkę wyłóż łyżeczkę dżemu, ja użyłam agrestowego, ale myślę, że możesz użyć swojego ulubionego. Wydaje mi się, że bardzo dobrze pasowałby również dżem z czarnej porzeczki albo truskawkowy.
- Na dżem połóż kilka kawałków rabarbaru i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego!
Jak widzisz przyrządzenie takich tartaletek jest banalnie proste, więc do dzieła!! Pochwal się swoimi wypiekami w mediach społecznościowych i oznacz mnie, żebym mogła zobaczyć Twoje słodkości! 🙂