Tartaletki z malinami
Pyszne kruche ciasto i śmietanowa masa przełamana lekko kwaskowatym smakiem malin! Do tego pięknie prezentują się na stole, zwłaszcza z kwiatami lub malinami na wierzchu. 🙂
/6 sztuk/
Składniki:
100g miękkiego masła
160g mąki pszennej
50g cukru
2 jaja
- masa śmietanowo-jajeczna:
100ml śmietanki kremówki
2 jajka
kropla aromatu waniliowego
40g cukru pudru
garść malin
3 łyżki tartej czekolady
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wyciągnij ciasto i podziel je na 6 części. Wyłóż nim każdą foremkę i dokładnie podociskaj.
- Wstaw do piekarnika na 5 minut.
- W tym czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztrzepane jajka i aromat. Zmiksuj wszystko w jedną masę.
- Wyciągnij tartaletki z piekarnika i na każdą wyłóż po 2 maliny lekko dociskając. Do każdej nalej też masę śmietanowo-jajeczną.
- Wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut aż masa się zetnie.
- Po wystygnięciu tartaletek wyłóż je z foremek i i posyp czekoladą i malinami.
Smacznego!