Tartaletki z kremem waniliowym
Tartaletki, czyli pyszne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. W połączeniu z kremem waniliowym i świeżymi owocami smakuje znakomicie!
/12 tartaletek/
Składniki:
- kruche ciasto:
200g masła
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 jajka
- krem waniliowy:
250 g mascarpone
50 ml śmietanki 30%
35 g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
ulubione owoce
- Wszystkie składniki na kruchy spód tartaletek zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj i podziel na 12 części. Wyłóż je do specjalnych foremek, nakłuj widelcem.
- Aby ciasto nie opadło, połóż na każdą tartaletkę kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie ostrożnie zdejmij papier z grochem i piecz kolejne 10 minut.
- Pora na krem. Zmiksuj serek mascarpone, śmietanę, cukier puder i aromat na gładką masę.
- Kiedy tartaletki ostygną, wyłóż na każdej z nich odpowiednią ilość kremu i ozdób owocami.
Smacznego!