Tarta z dynią
Przed Wami przepis na prostą tartę z dynią. Ma idealnie kruchy spód i delikatną dyniową warstwę. Z dodatkiem cynamonu smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- kruchy spód:
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 jajko
20 g cukru
1 łyżka zimnej wody
- dyniowe nadzienie:
400 g dyniowego puree
200 g śmietany 30%
100 g cukru pudru
2 jajka + żółtko
odrobinę cynamonu i imbiru w proszku
2 krople aromatu waniliowego
- Wszystkie składniki na spód tarty zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, następnie włóż ponownie do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na spód tarty wyłóż papier do pieczenia i umieść na nim groch, aby obciążyć ciasto.
- Piecz przez 15 minut, po czym zdejmij papier i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj masę dyniową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Wyciągnij spód tarty z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160°C, wylej masę dyniową i wstaw z powrotem do piekarnika na 50 – 60 minut.
- Po wystygnięciu posyp wierzch cynamonem.
Smacznego!