Tarta z czekoladą i owocami
Tarta z kawałkami czekolady, warstwą pysznego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz malinowo – miętową nutką. Na pewno szybko zniknie z Waszego stołu 🙂
/forma do tarty o średnicy 25cm/
Składniki:
- ciasto:
125g masła
60g cukru pudru
250g mąki pszennej
2 jajka
50g gorzkiej czekolady
- krem:
400ml śmietanki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
70g drobno posiekanych bakalii
130g świeżych malin
50g wielozbożowych ciasteczek z kakao (u mnie Rico Ranki)
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski
i zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika na 15 minut. Potem rozwałkuj ciasto i wyłóż je do formy na tartę, dokładnie dociskając brzegi. Posiekaj czekoladę i powkładaj ją w ciasto (tak jak na zdjęciu obok).
Aby ciasto ładnie wyglądało warto je czymś obciążyć na pierwsze 10 minut pieczenia. W tym celu na formę z ciastem połóż odpowiedni kawałek papieru do pieczenia i wysyp dużą ilość np. ryżu, do pełna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 10 minutach usuń papier z ryżem i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.
Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i dodaj serek cały czas miksując. Posiekane bakalie dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj. Kiedy tarta całkowicie ostygnie wyłóż na nią krem, poukładaj maliny i posyp pokruszonymi zbożowymi ciasteczkami. Możesz posypać tartę odrobiną cukru pudru i ozdobić listkami mięty.
Smacznego!