Tarta rustykalna z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami

Mam dla Was świetny przepis na pyszny deser! Szybka tarta rustykalna z jabłkami – idealna na podwieczorek. Polecam podawać ją na ciepło z porcją ulubionych  lodów.

Składniki:

100g zimnego masła
30g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g mąki pszennej
1 żółtko
łyżka cynamonu
3 jabłka
łyżka cukru
cukier puder do posypania

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, odrobinę cynamonu i dodaj pokrojone w kostkę masło. Siekaj wszystko nożem, a pod koniec dodaj żółtko, wyrób krótko ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na koło o średnicy ok. 35 cm.
  3. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj je z cynamonem i rozłóż na kruchym cieście, zostawiając ok. 5 cm ciasta po bokach. Zawiń je do środka tarty.
  4. Posyp jabłka cukrem i wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180C.
  5. Piecz około 30 minut i podawaj na ciepło z lodami i cukrem pudrem.

Smacznego!