Tarta z białą czekoladą

Tarta z białą czekoladą

Przed Wami prosty przepis na wielkanocny deser. Pyszna tarta z delikatnym kremem z białej czekolady. Do tego ulubione owoce i kolorowe jajeczka. Kto się pisze? 🙂

/foremka do tarty o wymiarach 36×12 cm/

Składniki:

  • ciasto:

250g mąki pszennej
3 żółtka
80g cukru pudru
120g masła

  • krem:

250 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady

  • dodatkowo:

czekoladowe jajeczka wielkanocne 
100 g borówek

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Śmietanę doprowadź do wrzenia i wrzuć do niej połamaną czekoladę,  wymieszaj do pełnego rozpuszczenia, odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeżeli nie masz czasu trzymaj ją w lodówce minimum godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do tarty wyłóż ciastem i ponakłuwaj dno widelcem. Obciąż ciasto grochem lub ryżem (albo specjalnymi obciążnikami), wysypanym na papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 12 minut.
  4. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na krem i wyłóż na ostudzony kruchy spód. 
  5. Ozdób tartę owocami i czekoladowymi jajeczkami.

Smacznego!