Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Przed Wami prosty przepis na pyszną szarlotkę z bezą! Jabłka z cynamonem na kruchym spodzie, do tego słodka beza i chrupiąca kruszonka.

/foremka o wymiarach 36×24 cm/

Składniki:

  • ciasto:

400g mąki krupczatki
180g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka

  • masa jabłkowa:

10 średniej wielkości jabłek
2 łyżki cynamonu (albo więcej jak lubisz 🙂 )
garść rodzynek (opcjonalnie)
skórka z 1 pomarańczy

  • beza:

5 białek
250g drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, ale tylko do połączenia składników. Następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. 2/3 ciasta z lodówki rozłóż równo na spodzie blachy i wstaw do piekarnika na 10 minut. W tym czasie ubij białka na sztywną i błyszczącą masę. Najpierw dodawaj stopniowo cukier, a na koniec wsyp mąkę.
  5. Wyciągnij podpieczone ciasto z piekarnika, wyłóż na nie jabłka i lekko je ubij, następnie przełóż białka i posyp je kruszonką (pozostałą 1/3 ciasta).
  6. Zmniejsz temperaturę piekarnika na 160°C. Wstaw ciasto i piecz przez około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego!