Szarlotka z bezą i kruszonką
Przed Wami prosty przepis na pyszną szarlotkę z bezą! Jabłka z cynamonem na kruchym spodzie, do tego słodka beza i chrupiąca kruszonka.
/foremka o wymiarach 36×24 cm/
Składniki:
- ciasto:
400g mąki krupczatki
180g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka
- masa jabłkowa:
10 średniej wielkości jabłek
2 łyżki cynamonu (albo więcej jak lubisz 🙂 )
garść rodzynek (opcjonalnie)
skórka z 1 pomarańczy
- beza:
5 białek
250g drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, ale tylko do połączenia składników. Następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- 2/3 ciasta z lodówki rozłóż równo na spodzie blachy i wstaw do piekarnika na 10 minut. W tym czasie ubij białka na sztywną i błyszczącą masę. Najpierw dodawaj stopniowo cukier, a na koniec wsyp mąkę.
- Wyciągnij podpieczone ciasto z piekarnika, wyłóż na nie jabłka i lekko je ubij, następnie przełóż białka i posyp je kruszonką (pozostałą 1/3 ciasta).
- Zmniejsz temperaturę piekarnika na 160°C. Wstaw ciasto i piecz przez około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego!