Świąteczne babeczki z gruszką
Te śliczne babeczki przypominające choinki będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Krem to standard, czyli śmietanka i mascarpone, w środku babeczek znajdują się pokrojone owoce – gruszki, dają słodki i jednocześnie orzeźwiający posmak.
/ok. 9 babeczek/
Składniki:
220g mąki pszennej
70g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
200 mleka
50ml oleju
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki
- krem:
150ml śmietanki kremówki
150g mascarpone
50g cukru pudru
odrobina zielonego barwnika spożywczego - dodatkowo:
posypka
cukier puder
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka, mleko i na końcu olej. Kiedy składniki będą połączone dodaj obrane i pokrojone w kostki gruszki, przełóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku ok. 20-25 minut.
- Kiedy babeczki się ostudzą zrób krem. Śmietankę zmiksuj na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj stopniowo mascarpone i na końcu odrobinę barwnika do uzyskania zielonego koloru.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki, użyj posypki i cukru pudru.
Smacznego!