Świąteczne babeczki – choinki
Pięknie ozdobią Twój świąteczny stół, choć pewnie szybko znikną 🙂
/12 sztuk/
Składniki:
200 g masła
150 g cukru
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 banan
- na krem:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
3 czubate łyżki cukru pudru
długie zielone żelki
czekoladowe gwiazdki MilkyWay
srebrne perełki Dr Oetker
- Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując.
- W tym czasie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę, nie mieszaj zbyt długo.
- Wyłóż foremkę do pieczenia babeczek papilotkami i nałóż do każdej masę (do ok. 3/4 wysokości) i gruby plaster banana.
- Wstaw foremkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 – 25 min. (do suchego patyczka).
- Teraz zrób krem. Ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce serka mascarpone.
- Kiedy babeczki ostygną nałóż na każdą po dużej łyżce kremu i ozdób żelkami, gwiazdkami i perełkami.
Smacznego!