Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez serniczka? Myślę, że większość odpowiedziałaby, że nie! Tradycyjny pieczony sernik kojarzy mi się z rodzinnymi spotkaniami i magią świąt! W tym przepisie użyłam ciasteczek Oreo, a na wierzchu jest gęsta polewa żurawinowa. Polecam! 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • spód:
    180g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
    50g masła w temperaturze pokojowej
  • masa serowa:
    1kg twarogu sernikowego
    250ml śmietanki 30%
    140g cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    3 jaja w rozmiarze L
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    odrobina pasty lub aromatu waniliowego
    środek ciasteczek
  • polewa:
    250g żurawiny
    50g cukru
    woda

180g ciasteczek Oreo

  1. Jedno opakowanie ciasteczek zużyj na spód sernika. Środek ciastek odłóż, a same herbatniki zmiel w blenderze lub drobno pokrusz. Do pokruszonych ciasteczek dodaj masło i wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy i równomiernie rozłóż. Wstaw do lodówki.
  2. Czas na masę sernikową. Nagrzej piekarnik do 170°C.
  3. Do dużej miski wrzuć twaróg, śmietankę, cukier, jaja, mąkę i pastę lub aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj, ale nie miksuj zbyt długo.
  4. Na spód wyłóż pokrojone w ćwiartki ciasteczka Oreo i wylej masę serową.
  5. Piecz przez około 60-70 minut.
  6. Żurawinę dokładnie wypłucz, wrzuć na patelnię i zalej wodą (tak aby przykryć owoce). Gotuj przez chwilę aż owoce popękają i puszczą sok, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Możesz dodać trochę wody, jeżeli uznasz, że polewa jest za gęsta.
  7. Kiedy polewa wystygnie polej nią sernik i gotowe.

    Smacznego!