Sernik z żurawiną
Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez serniczka? Myślę, że większość odpowiedziałaby, że nie! Tradycyjny pieczony sernik kojarzy mi się z rodzinnymi spotkaniami i magią świąt! W tym przepisie użyłam ciasteczek Oreo, a na wierzchu jest gęsta polewa żurawinowa. Polecam! 🙂
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
180g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
50g masła w temperaturze pokojowej - masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
250ml śmietanki 30%
140g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 jaja w rozmiarze L
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina pasty lub aromatu waniliowego
środek ciasteczek - polewa:
250g żurawiny
50g cukru
woda
180g ciasteczek Oreo
- Jedno opakowanie ciasteczek zużyj na spód sernika. Środek ciastek odłóż, a same herbatniki zmiel w blenderze lub drobno pokrusz. Do pokruszonych ciasteczek dodaj masło i wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy i równomiernie rozłóż. Wstaw do lodówki.
- Czas na masę sernikową. Nagrzej piekarnik do 170°C.
- Do dużej miski wrzuć twaróg, śmietankę, cukier, jaja, mąkę i pastę lub aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj, ale nie miksuj zbyt długo.
- Na spód wyłóż pokrojone w ćwiartki ciasteczka Oreo i wylej masę serową.
- Piecz przez około 60-70 minut.
- Żurawinę dokładnie wypłucz, wrzuć na patelnię i zalej wodą (tak aby przykryć owoce). Gotuj przez chwilę aż owoce popękają i puszczą sok, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Możesz dodać trochę wody, jeżeli uznasz, że polewa jest za gęsta.
- Kiedy polewa wystygnie polej nią sernik i gotowe.
Smacznego!