Sernik nowojorski
Lżejsza wersja tradycyjnego sernika. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje gładki. Swoje „aksamitne” korzenie zawdzięcza odkryciu serka Philadelphia. Koniecznie musi mieć w sobie nutkę cytryny.
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
300g ciasteczek owsianych
50g miękkiego masła
- masa serowa:
1kg sera kremowego, u mnie twaróg sernikowy z Piątnicy
5 jaj
230g cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
180 ml śmietany 18%
Zmiksuj ciasteczka w blenderze i zmieszaj z masłem. Przełóż na dno tortownicy dokładnie dociskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10 minut.
Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i miksuj do uzyskania jednolitej kremowej masy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc przygotuj dodatkową blachę, a tortownicę z podpieczonym spodem trzeba zabezpieczyć folią aluminiową, tak jak na zdjęciu poniżej.
Kiedy już obłożysz tortownicę folią, przełóż masę serową i wyrównaj jej powierzchnię. Włóż tortownicę do blaszki i zalej ciepłą wodą, mniej więcej do jej połowy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150st. przez 75 minut. Po tym czasie uchyl lekko piekarnik i zostaw do całkowitego wystygnięcia, a potem wstaw ciasto do lodówki. Możesz je czymś ozdobić, ale nie przesadzaj z dodatkami. Sernik gotowy.
Smacznego!