Sernik dyniowy
Kolejna odsłona pysznej i zdrowej dyni! Tym razem SERNIK! Spód zrobiłam z ciasteczek z czekoladą, masa serowa to głównie twaróg i puree z dyni, wierzch sernika oblałam polewą czekoladą. To mój ulubiony dyniowy deser. 🙂
Dynia to źródło wielu witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, to kolejny powód do jedzenia dyni pod różnymi postaciami. Oprócz tego, odpowiednio doprawiona, jest pyszna w wytrawnych daniach i potrafi pozytywnie zaskoczyć na słodko w deserach. Polecam ten obłędny jesienny deser!
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
220g herbatników w polewie czekoladowej (u mnie w mlecznej)
100g roztopionego masła - środek:
1kg twarogu na sernik
500g puree z dyni
100g cukru
4 jaja
kropla aromatu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) - polewa:
100g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki kremówki
- Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj roztopione masło.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i spodem ciasteczkowym, włóż do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Do dużej miski włóż twaróg i puree i zmiksuj na niewielkich obrotach. Następnie dodaj resztę składników, czyli cukier, jaja, aromat i dokładnie połącz. Ciasto powinno być bardzo gęste, jeżeli uznasz, że takie nie jest dosyp czubatą łyżkę mąki.
Nie wiesz jak zrobić puree z dyni? To bardzo proste! Zajrzyj tutaj: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczona-dynia - Kiedy masa będzie dokładnie zmiksowana, wyłóż ją na spód ciasteczkowy i piecz przez 70-75 minut. Pozwól sernikowi całkiem ostygnąć. Czekoladę i śmietankę wlej do miseczki, rozpuść je w kąpieli wodnej. Kiedy składniki dokładnie się rozpuszczą, polewa będzie gotowa. Po lekkim ostygnięciu polej sernik czekoladą.Smacznego!!