Rolada z ciasteczkami OREO
Rolada z pysznymi ciasteczkami to strzał w dziesiątkę! Słodki krem uwielbiam łączyć z owocami, w tym przypadku truskawkami. Uwielbiam sezon na truskawki! A Wy? 🙂
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
50g cukru
50g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - krem:
200ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
50g cukru pudru
paczka ciasteczek Oreo
ok. 10 truskawek (opcjonalnie)
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Ubij białka z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Dodaj stopniowo żółtka cały czas miksując.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Przełóż do foremki o wymiarach 25cm na 30 cm i piecz przez ok. 20 minut.
- Po upieczeniu przełóż biszkopt na czystą ściereczkę i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Czas na krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone.
- Pokrój ciasteczka i truskawki na drobną kostkę (zostaw po kilka sztuk na wierzch) i dodaj do kremu. Wymieszaj za pomocą łyżki.
- Rozwiń biszkopt i lekko go nasącz (możesz użyć wody z sokiem z cytryny). Wyłóż połowę kremu i zwiń w roladę.
- Obłóż roladę resztą kremu, a wierzch ozdób ciasteczkami, truskawkami i miętą.
Smacznego!