Pleśniak
Robiliście już kiedyś pleśniaka? Jeżeli nie to koniecznie musicie spróbować. To mega pyszny wypiek! Kruche ciasto, kwaśny dżem, beza i aromatyczna kruszonka – deser idealny! 🙂
/blacha o wymiarach 25x30cm/
Składniki:
200g zimnego masła
400g mąki pszennej
5 jaj
300g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok.380g dżemu z czarnej porzeczki
łyżka płatków owsianych
skórka starta z 1 pomarańczy
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i 100g cukru. Wymieszaj składniki siekając nożem albo rękoma, rozdrabniając palcami.
- Dodaj oddzielone od białek żółtka i połącz, ale nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde.
- Podziel ciasto na 2 części, większą rozłóż równo w blaszce. Na ciasto wyłóż dżem i wstaw do lodówki.
- Białka ubij na pianę, dodawaj stopniowo resztę cukru i miksuj aż się rozpuści i powstanie gęsta i błyszcząca masa.
- Do mniejszej części ciasta dodaj skórkę z pomarańczy i płatki owsiane, połącz składniki.
- Masę z białek wyłóż na dżem a na wierzch posyp pokruszone ciasto.
- Piecz około 35-40 minut, aż kruszonka będzie miała złoty kolor.
Smacznego!