Pierniczki
Są pyszne! Ich cudowny zapach kojarzy się z miłą, rodzinną i świąteczną atmosferą. Są miękkie zaraz po upieczeniu, choć najlepiej zrobić je tydzień przed Świętami i zamknąć w pojemniku. 🙂
/3 blachy pierniczków/
Składniki:
350g mąki + odrobina do podsypania
2 jajka
180g cukru
70g masła
60g miodu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
30g przyprawy do piernika
- na lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. łyżka wrzątku
2 łyżki soku z cytryny
posypki do ozdoby
- W rondelku rozpuść masło, cukier, miód i przyprawę do piernika.
- Kiedy masa z rondelka ostygnie wlej ją do mąki i sody, dodaj jajka i wyrób ciasto. Nie zagniataj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosyp trochę mąki.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i powykrawaj różnego kształtu ciasteczka. Poukładaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 8-10 min.
- W tym czasie zrób lukier. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, dodaj wrzątek i energicznie wymieszaj. Kiedy lukier wyjdzie za gęsty dodaj trochę wrzątku, a kiedy zbyt płynny – trochę cukru pudru.
- Zimne już pierniczki ozdób lukrem i posypkami.
Smacznego!