Pavlova z jagodami
Chrupiąca z zewnątrz, a w środku delikatna pianka… Tak! To BEZA PAVLOVA! Z kawowym kremem i jagodami smakuje obłędnie!
Składniki:
- na bezę:
5 białek z jajek rozmiaru „L”
250g drobnego białego cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
- na krem:
250g mascarpone
łyżka cukru z wanilią lub cukru pudru
3 łyżki zaparzonej, zimnej kawy
100g świeżych jagód
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC, ustaw termoobieg.
- Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną masę. Cukier dodawaj stopniowo i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując koło o średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 7 cm.
- Wstaw do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 110ºC. Piecz ok. 2h.
- Mascarpone ubij z cukrem, dodaj kawę. Wyłóż krem na wystudzoną bezę i udekoruj owocami.
Smacznego!