Pączki
Pyszne rozpływające się w ustach pączusie w dwóch wersjach: z dżemem i lukrem na wierzchu oraz obsypane cukrem pudrem z adwokatowym nadzieniem.
/20 sztuk/
Składniki:
- na ciasto drożdżowe:
zaczyn:
25g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżka mąki
500g mąki pszennej
60g cukru
150ml mleka
4 żółtka
1 jajko
50g roztopionego masła
łyżeczka octu
szczypta soli
kropla aromatu rumowego
- krem adwokatowy:
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
150 ml śmietany 30%
60 ml advocatu
- lukier:
80g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżka wrzątku
100g dżemu/powideł/marmolady
olej/smalec do smażenia
cukier puder
- Przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po 20 minutach wlej zaczyn do przesianej mąki i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto ręcznie bądź mikserem z odpowiednimi końcówkami, a pod koniec wyrabiania wlej rozpuszczone masło. Potem odstaw na półtorej godziny. 3.
- W tym czasie zrób krem. Ubij żółtka z cukrem pudrem i wlej gorącą śmietankę cały czas miksując, potem przelej do rondelka i gotuj chwilę aż masa trochę zgęstnieje. Jak przestygnie dodaj advocat i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto drożdżowe podziel na 20 części, każdą z nich uformuj w kulkę i spłaszcz (powinny mieć mniej więcej 8-10cm). Ułóż je na blacie obsypanym mąką i przykryj ściereczką. Poczekaj około 30 minut aż trochę podrosną.
- Rozgrzej tłuszcz, który do smażenia pączków powinien mieć 175st.. Pewnie nie masz termometru (ja też nie mam 🙂 ), więc wrzuć mały kawałek ciasta, jeżeli po chwili wypłynie oznacza to, że tłuszcz jest gotowy. Wrzuć tyle pączków ile się zmieści i smaż je chwilę z każdej strony. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Pączki nadziewaj jeszcze na ciepło. Połowę z nich nadziej dżemem, a połowę kremem adwokatowym.
- Na koniec zrób jeszcze lukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby nie było grudek z cukru pudru. Zanurz pączki do połowy w lukrze, te które są z dżemem, a te z kremem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!