Morelowe rożki
Szybki do zrobienia deser morelowy. Chrupiące ciasto francuskie i owocowe nadzienie to połączenie idealne! Polecam do popołudniowej kawy. 🙂
/15 sztuk/
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
250 g dżemu morelowego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przyprawy chili
cukier
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż ciasto francuskie. Potnij je na 15 kwadratów.
- Do dżemu dodaj cynamon oraz chili i wymieszaj. Na każdy kwadrat nakładaj łyżeczkę dżemu, brzegi smaruj roztrzepanym jajkiem i sklejaj, formując trójkąty. Aby zapobiec wypływaniu dżemu nakładaj na siebie brzegi ciasta i mocno przyciskaj je widelcem.
- Posmaruj jajkiem wierzch każdego trójkąta i posyp odrobiną cukru. Na koniec zrób patyczkiem w każdym rożku „dziurkę wentylacyjną” i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Smacznego!