Kruche z jabłkami
Lubicie szarlotkę? Jak tak to mam dla Was idealny przepis na pyszne ciacho z jabłkami, ale w trochę innej wersji niż tradycyjna szarlotka. Kruche ciasto plus jabłka z cynamonem, a to wszystko pod warstwą chrupiącej kruszonki. Musicie się skusić!
/tortownica o średnicy 22cm/
Składniki:
- na ciasto:
100g masła (w temperaturze pokojowej)
100g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
50g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu waniliowego - na kruszonkę:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru6 jabłek
2 łyżki cukru (ja użyłam kokosowego)
2 łyżki cynamonu
- Na początku zrób kruszonkę. Połącz ze sobą mąkę, cukier i masło i wstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zagnieć.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej dno i bok na wysokość 2-3cm ciastem. Schłodź w lodówce.
- Obierz jabłka i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do miseczki, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
- Na ciasto wyłóż jabłka i kruszonkę.
- Piecz 55-60min.
Smacznego!