Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prosty deser, który zawsze się udaje. Soczyste owoce, kruche ciasto i aromatyczna nuta cynamonu tworzą idealne połączenie. Spróbuj upiec je samodzielnie – niewiele pracy, a efekt zachwyci każdego!

/blacha o wymiarach 24×36 cm/

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 270 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1300 g śliwek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wrzuć je na patelnię, dodaj cukry i cynamon. Smaż wszystko ok. 20 minut, do momentu aż sok z owoców będzie miał konsystencję syropu. Mieszaj co parę minut.
  2. Do miski wsyp mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj chwilę, dodaj jajko i połącz składniki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż 3/5 ciasta. Podociskaj dokładnie.
  4. Na spód wyłóż śliwki, posyp je kruszonką (pozostałą częścią ciasta) i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C.
  5. Piecz ciasto ok. 45-50 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *