Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prosty deser, który zawsze się udaje. Soczyste owoce, kruche ciasto i aromatyczna nuta cynamonu tworzą idealne połączenie. Spróbuj upiec je samodzielnie – niewiele pracy, a efekt zachwyci każdego!
/blacha o wymiarach 24×36 cm/
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 270 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1300 g śliwek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wrzuć je na patelnię, dodaj cukry i cynamon. Smaż wszystko ok. 20 minut, do momentu aż sok z owoców będzie miał konsystencję syropu. Mieszaj co parę minut.
- Do miski wsyp mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj chwilę, dodaj jajko i połącz składniki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż 3/5 ciasta. Podociskaj dokładnie.
- Na spód wyłóż śliwki, posyp je kruszonką (pozostałą częścią ciasta) i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C.
- Piecz ciasto ok. 45-50 minut.
Smacznego!