Francuska tarta jabłkowa
Tarta inspirowana przepisem mojego ulubieńca 4 polskiej edycji programu MasterChef – Mateusza Nowaka, na pewno każdemu przypadnie do gustu 🙂
/tarta o średnicy 25cm/
Składniki:
- na ciasto:
250g mąki pszennej
125g cukru pudru
1 jajko
100 g masła
skórka otarta z jednej cytryny
- na masę śmietanowo – jajeczną:
200ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
łyżeczka kardamonu
2 żółtka
3 średniej wielkości jabłka
Wszystkie składniki na ciasto zmieszaj i krótko wyrabiaj, wstaw do zamrażarki na pół godziny. Obierz jabłka ze skórek i pokrój na ćwiartki a następnie na plastry. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180st. Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Na ciasto układaj jabłka formując wachlarz. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotuj masę. Śmietanę, cukier, kardamon i żółtka zmiksuj za pomocą blendera lub miksera do uzyskania jednolitej masy (ok. 3 min). Po 15 minutach wlej na tartę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!!