Czekoladowy pudding ryżowy

Czekoladowy pudding ryżowy

 

Borówka amerykańska to roślina z rodziny wrzosowatych, pochodząca z Ameryki Północnej. Oprócz tego, że rodzi owoce o pysznym smaku i kojarzy mi się z wieczornymi spacerami po ogrodzie to posiada wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Doskonale smakuje w połączeniu z czekoladą, u mnie w postaci sycącego podwieczorku. 

/3 porcje/

Składniki:

1l mleka
200g ryżu krótkoziarnistego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
100g cukru
3 łyżki kakao
pół tabliczki startej czekolady
garść malin lub borówek amerykańskich

          Wlej do garnka mleko, dodaj cukier, kakao, aromat waniliowy i wymieszaj. Wsyp ryż. Postaw na dużym ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, gotuj około 45 minut. Mieszaj często żeby ryż się nie przypalił. Po 45 minut pudding powinien być gęsty, zestaw z ognia i przelej do salaterek. Odstaw na 20 minut do ostygnięcia po czym ozdób tartą czekoladą i owocami. Jeżeli chcesz podać deser na zimno przykryj każdą salaterkę folią i wstaw do lodówki, a owoce i czekoladę dodaj bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!